Μικροβιολογική ανάλυση

  • Εξέταση πόσιμου νερού

Το εργαστήριο μας είναι πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο για το πόσιμο νερό σύμφωνα με την §15.4 TrinkwV (Γερμανική Διάταξη για το πόσιμο νερό).

Διαπιστευμένες παράμετροι:

Σχέδιο 1

  • Escherichia coli (E.coli)
  • εντερόκοκκοι
  • κολοβακτηρίδια

Σχέδιο 2

  • Escherichia coli (E.coli)
  • εντερόκοκκοι
  • κολοβακτηρίδια
  • Καταμέτρηση αποικιών στους 22°C / 36°C

Σχέδιο 3

  • Καταμέτρηση αποικιών στους 22°C / 36°C
  • Μικροβιακή καταμέτρηση / προσδιορισμός

        Γενική καταμέτρηση αερόβιων μεσόφιλων μικροβίων
Η καταμέτρηση αυτή είναι αντιπροσωπευτική του συνολικού μικροβιακού φορτίου και γενικά θα πρέπει να καθορίζεται σε όλα τα τρόφιμα.

  • Αερόβια βακτήρια που σχηματίζουν σπόρους / Bacillus cereus

Τέτοιου είδους βακτήρια είναι ευρέως εξαπλωμένα στο έδαφος και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στα τρόφιμα κατά την διάρκεια της επεξεργασίας. Όσον αφορά τον Bacillus cereus, η ικανότητά του να δημιουργεί ανθεκτικά σπόρια, του επιτρέπει να επιβιώνει από τις συνήθεις θερμικές κατεργασίες. Ο B.cereus σχηματίζει τοξίνες και προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις.

  • Εντερικά παθογόνα μικρόβια

Μικρόβια της κατηγορίας αυτής οδηγούν στις συχνότερες αλλά και πιο σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας οι οποίες προκαλούνται από τα τρόφιμα.

–    Αρκοβακτήρια / Καμπυλοβακτήρια
Τα βακτήρια αυτών των δυο ειδών απομονώνονται συχνά από τα πουλερικά όπως επίσης και από το χοιρινό και είναι, εκτός από την σαλμονέλα, τα πιο συχνά παθογόνα σε περιπτώσεις φλεγμονώδους διάρροιας.

–    Escherichia coli
Το βακτήριο E.coli χρησιμεύει ως δείκτης για πιθανή κοπρομόλυνση. Μερικά στελέχη π.χ. το Ο157:Η7, γνωστό και ως HAEC (εντεροαιμορραγικό E.coli), οδηγούν σε σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την νεφρική ανεπάρκεια.

–    Σαλμονέλα
Διάφορα είδη της σαλμονέλας προκαλούν διάρροια σε ανθρώπους και ζώα. Αυτές οι περιπτώσεις (σαλμονελώσεις) υπόκεινται σε υποχρεωτική καταχώρηση.

–    Yersinia enterocolitica
Ο παράγοντας αυτός είναι υπεύθυνος για κολικούς και σοβαρές περιπτώσεις αρθρίτιδας, εντοπίζεται κυρίως σε κλινικά υγιείς χοίρους όπως επίσης και σε γάλα που έχει μολυνθεί δευτερογενώς. Το Υ. enterocolitica είναι ψυχρόφιλο και άρα αναπτύσσεται ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

–    Vibrio parahaemolyticus / Vibrio cholerae
Εντεροπαθογόνα βακτήρια που οδηγούν σε σοβαρές περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας. Βρίσκονται σε ψάρια και θαλασσινά.

  • Εντεροβακτήρια / κολοβακτηριδία

Βακτήρια αυτής της κατηγορίας φτιάχνουν μια τυπική χλωρίδα αλλοίωσης του νωπού κρέατος.

  • Κλωστρίδια

Μερικά στελέχη τους έχουν βρεθεί να παράγουν ισχυρές νευροτοξίνες, όπως π.χ. το clostridium botulinum (η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται αλλαντίαση). ‘Αλλα στελέχη που έχουν σημασία για τα τρόφιμα είναι τα C.perfringens και C. estertheticum.

  • Brochothrix thermosphacta

To B.thermosphacta είναι ένας κοινός παράγοντας αποσύνθεσης των κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος.

  • Λιστέρια (Listeria monocytogenes)

Η ασθένεια που προκαλεί η L.monocytogenes ονομάζεται λιστερίωση. Σε μερικές περιπτώσεις πολύ σοβαρών κρουσμάτων μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο. Το εργαστήριο μας προσφέρει προσδιορισμό καθώς και διαδικασία μέτρησης του επικίνδυνου αυτού βακτηρίου (μέσω γρήγορης μοριακής ανίχνευσης με χρήση PCR και άλλων επίσημων μεθόδων ανίχνευσης).

  • Βακτήρια γαλακτικού οξέος
  • Ψευδομονάδες
  • Σταφυλόκοκκοι
  • Προσδιορίζουμε το ανθεκτικό στη μεθυκιλίνη βακτήριο Staphylococcus aureus (MRSA) μέσω της μεθόδου PCR (Polymerase Chain Reaction: Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης).
  • και πολλά άλλα…
  • Διαφοροποίηση των μικροβίων

Προσδιορίζουμε το γένος και τα είδη των μικροβίων με τη βοήθεια βιοχημικών τεστ ή τεστ μοριακής βιολογίας κατόπιν αιτήσεως.

  • Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και στις υδατοκαλλιέργειες, έχουν ως αποτέλεσμα την όλο και αυξανόμενη αντοχή των μικροβιακών πληθυσμών. Αυτό αποτελεί έναν δυνητικό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Καθορίζουμε αν και ποια ανθεκτικά μικρόβια είναι παρόντα.

  • Δοκιμή αναστολέα

Εξετάζουμε αν τα τρόφιμα σας περιέχουν οποιαδήποτε ενεργή αντιβακτηριδιακή ουσία, όπως για παράδειγμα ορισμένα ειδικά κτηνιατρικά φάρμακα.

  • Μελέτες για την σταθερότητα και διάρκεια αποθήκευσης των τροφίμων

Ελέγχουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και την ανθεκτικότητα των παθογόνων μικροβίων στα τρόφιμά σας, με την βοήθεια των γνωστών και ως “challenge tests” (δοκιμές πρόκλησης). Με τα στοιχεία που παίρνουμε από αυτά μπορούμε να υπολογίσουμε εάν το τρόφιμο είναι ακόμα ικανό για να πωληθεί στο τέλος της ελάχιστης διατηρησιμότητάς του.