Ενόργανη ανάλυση

Αφλατοξίνες

Οι αφλατοξίνες είναι μια ομάδα τοξινών που παράγονται από κάποια είδη του ευρωτομύκητα Aspergillus (κυρίως A.flavus, A.parasiticus και A.nomius). Οι τοξίνες αυτές (αφλατοξίνες B1/B2, G1/G2 και M1) είναι ανάμεσα στις πιο καρκινογόνες ουσίες που είναι γνωστές σήμερα και δυστυχώς ανιχνεύονται στα τρόφιμα τακτικά. Ακόμα και η λήψη ελάχιστων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο ήπαρ.

Η αφλατοξίνη M1 δεν είναι άμεσο προϊόν των μυκήτων. Αυτή η ελαφρώς λιγότερο τοξική ουσία είναι προϊόν της υδροξυλίωσης της αφλατοξίνης B1 και σχηματίζεται εντός του ανθρώπινου αλλά και του ζωικού μεταβολισμού. Η M1μπορεί να βρεθεί στο γάλα από γαλακτοπαραγωγά ζώα αλλά και στο ανθρώπινο μητρικό γάλα σε περίπτωση που έχει καταναλωθεί τρόφιμο μολυσμένο με αφλατοξίνες. Συχνά, μολυσμένα τρόφιμα μεταξύ άλλων είναι και καλαμπόκι από τις Η.Π.Α. και από τροπικές χώρες, όπου η μόλυνση πραγματοποιείται στα χωράφια. Στην Ευρώπη επηρεάζονται κυρίως σπόροι και ξηροί καρποί με υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια (π.χ. φιστίκια Αιγίνης, αράπικα φιστίκια, φουντούκια, σπόροι παπαρούνας, ρύζι κ.α.). Επιπλέον αποξηραμένα φρούτα και διάφορα μπαχαρικά μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες. Στα προϊόντα αυτά οι μύκητες αναπτύσσονται στο στάδιο της ξήρανσης και της επεξεργασίας ενώ ωφελούνται από συνθήκες ζέστης και υγρασίας.

Οι αφλατοξίνες έχουν ισχυρή πιθανότητα να μολύνουν πολλά είδη τροφίμων και ζωοτροφών. Ειδικά, επεξεργασμένα τρόφιμα από τροπικές ή υποτροπικές χώρες μπορούν ή έχουν ήδη επηρεαστεί και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ελεγχθούν εντατικά. Ανώτατα επιτρεπτά όρια για το υπόλειμμα τους δίνονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.1881/2006. Το Εργαστήριο μας για αναλύσεις τροφίμων, ζωοτροφών και περιβάλλοντος ανιχνεύει τις αφλατοξίνες B1/B2, G1/G2 και M1 χρησιμοποιώντας υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης (HPLC).

Προσδιορισμός στοιχείων / βαρέων μετάλλων

Τα στοιχεία προσδιορίζονται μέσω φασματομετρίας μάζας επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος (ICP-MS), η οποία είναι μια μέθοδος πολυ-στοιχειακή, με εξαιρετικά χαμηλά όρια εντοπισμού. Τα στοιχεία που ανιχνεύονται είναι:

  • I
  • Pb
  • Cd
  • As
  • Hg
  • Fe
  • Se
  • Zn
  • Mo
  • Cr
  • Co
  • Cu
  • P
  • Mn
  • Na
  • K
  • Ca
  • Mg

Προσδιορισμός λιπαρών οξέων

Το φάσμα των λιπαρών οξέων μπορεί να προσδιοριστεί αμέσως μετά την μετεστεροποίηση των λιπιδίων σε μεθυλεστέρες. Για την μετέπειτα ανάλυση χρησιμοποιούνται αέρια χρωματογραφία (GC) με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (FID) και εισαγωγή δείγματος με ή χωρίς διαχωρισμό ροής. Το να καθοριστεί ολόκληρο το φάσμα των λιπαρών οξέων εξυπηρετεί μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση διατροφικών δεδομένων σύμφωνα με του ευρωπαϊκούς κανονισμούς διατροφικών επισημάνσεων. Η ανάλυση της διατροφικής αξίας που βασίζεται στον καθορισμό των 8 παραγόντων (Big-8) είναι απαραίτητη για παράδειγμα, εάν πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε νάτριο, σάκχαρα ή διαιτητικές ίνες των τροφίμων θα πρέπει να εμφανίζονται στην ετικέτα της συσκευασίας τέτοιων προϊόντων.

Όταν μελετούμε τη σύνθεση λιπαρών οξέων, τα περιεχόμενα σε ωμέγα-3 και trans-λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εμφανή από την ανάλυση του φάσματος των οξέων, είναι συχνά ειδικού ενδιαφέροντος.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και η λήψη τους είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή διατροφή. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι κριτήριο ποιότητας για το προϊόν σας που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους πελάτες. Εμείς προσφέρουμε ανάλυση καθορισμού και συνεχή παρακολούθηση του περιεχομένου των προϊόντων σας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα trans-λιπαρά οξέα δημιουργούνται κυρίως από την βιομηχανική υδρογόνωση καθώς και την έντονη θέρμανση λιπών και ελαίων. Η κατανάλωση trans-λιπαρών οξέων παίζει επιβεβαιωμένο υποβοηθητικό ρόλο στο να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε όλο και περισσότερες χώρες συστήνουν την υποχρεωτική δήλωση τους και θέτουν όρια για αυτά.

Εκτός από την δήλωση και τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές για τις εξαγωγές, το περιεχόμενο των trans-λιπαρών οξέων στα προϊόντα ή τις πρώτες ύλες είναι μια σημαντική παράμετρος για την εσωτερική διασφάλιση της ποιότητας σας. Έτσι, διαδικασίες παραγωγής (όπως π.χ. στα πλήρως μαγειρεμένα γεύματα) μπορούν να παρακολουθούνται στον βέλτιστο βαθμό, σύμφωνα με τις προσδοκώμενες τιμές. Όσον αφορά τον έλεγχο των λιπαρών οξέων, η γκάμα του εργαστηρίου μας είναι ευρεία και περιλαμβάνει κάθε είδους κορεσμένου, μονο- ή πολυ-ακόρεστου οξέος που μπορεί να σας ενδιαφέρει.

Ανάλυση κατάλοιπων φυτοφαρμάκων

Σήμερα ένας τεράστιος αριθμός από φυτοφάρμακα χρησιμοποιείται για την εμπορική καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών και σπαρτών γενικά. Αρκετές εκατοντάδες ουσίες εγκρίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξαιτίας του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, που συμπεριλαμβάνει βέβαια και τα προϊόντα διατροφής, πολλά ακόμα νέα φυτοφάρμακα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Εκτός από παραμένουσες ποσότητες των προαναφερθέντων ουσιών, υπολείμματα από φυτοφάρμακα που είναι πλέον απαγορευμένα, μπορεί επίσης να εμφανιστούν και στα προϊόντα διατροφής.

Το Εργαστήριο μας εκτελεί τις επίσημες μεθόδους (ατομικές, ομαδικές και συνδυαστικές) για να καθορίσει και να ποσοτικοποιήσει τα κατάλοιπα των ενεργών συστατικών. Εργαστηριακός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας και η εφαρμογή της δειγματοληπτικής τεχνικής QuEChERS (Quick-Easy-Cheap-Effective-Rugged-Safe) εξασφαλίζουν αξιόπιστα αποτελέσματα, ακόμα και σε τιμές κοντά στα όρια ανίχνευσης και προσδιορισμού αντίστοιχα. Επιπλέον ο συνδυασμός αυτός εγγυάται και την ταχύτατη επεξεργασία των δειγμάτων σας.

Η φασματοσκοπική μας ανάλυση περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ουσίες και προσαρμόζεται τακτικά στις νέες εγκεκριμένες ουσίες και τα νεότερα επίπεδα του κινδύνου, με βάση τα δικά μας αλλά και τα επίσημα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Προσφέρουμε:

  • συνδυαστικές μεθόδους (GC-MS/MS, LC-MS/MS) για περίπου 350 δραστικές ουσίες
  • μονές και ομαδοποιημένες μεθόδους για ουσίες όπως: τη χλωροχολίνη (2-χλωρο-Ν,Ν,Ν-τριμεθυλοαιθαναμίνιο), το 1,1-διμεθυλοπιπεριδίνιο και το 2-χλωροαιθυλοφωσφονικό οξύ (τρεις από τους γνωστότερους ρυθμιστές της ανάπτυξης των φυτών), το διθειοκαρβαμίδιο, τα νιτρικά και τα βρωμιούχα ιόντα, το μηλεϊνικό υδραζίδιο (ζιζανιοκτόνο / ρυθμιστής της ανάπτυξης των φυτών) κ.α.
  • ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των κατάλοιπων με αξιόπιστα αποτελέσματα, ακόμα και σε περιπτώσεις ελάχιστης ποσότητας κατάλοιπων
  • φασματοσκοπική ανάλυση, με συνεχώς ενημερωμένες βάσεις δεδομένων
  • ταχύτατη επεξεργασία των δειγμάτων και μεγάλη ευελιξία σε ειδικά αιτήματα εκτίμηση των αποτελεσμάτων της μέτρησης με βάση επίσημες οριακές τιμές (MRL: ανώτατα όρια κατάλοιπων), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.396/2005 και τοξικολογικά οριακές τιμές (ARfD: οξεία δόση αναφοράς και ADI: αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη)
  • δειγματοληπτική υπηρεσία σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του επίσημου ελέγχου για τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, πατάτες) όσον αφορά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων

Προσδιορισμός πρόσθετων

  • Γλυκαντικά
  1.     ακεσουλφάμη Κ
  2.     σακχαρίνη
  3.     ασπαρτάμη
  • Συντηρητικά
  1.     βενζοϊκό οξύ
  2.     σορβικό οξύ

    φαινυλοβορονικός εστέρας

Ακολουθώντας την εκχύλιση των πρόσθετων, τα περιεχόμενα τους να καθοριστούν με την χρήση υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC). Αυτό εξυπηρετεί στο να ελέγχεται η συμμόρφωση των επιτρεπόμενων μέγιστων ποσοτήτων σύμφωνα με τον κανονισμό για την έγκριση των πρόσθετων στα τρόφιμα.