Γαλακτοκομικά προϊόντα

Εξετάζουμε και αξιολογούμε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το παγωτό, το γιαούρτι και το βούτυρο, σύμφωνα με τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα καθώς και με βάση ειδικά διατάγματα.

Χημική ανάλυση

Απόσπασμα από την χημική ανάλυση:

  • Παρακολούθηση βάρους και καθορισμός αδρανών αερίων
  • Λίπος, ξηρή μάζα, νερό, αιθανόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου
  • Εξέταση για συντηρητικά
  • Φάσμα λιπαρών οξέων
  • Νιτρικά ιόντα
  • Βιταμίνες (Β και Ε)
  • Δοκιμές για μετανάστευση υλικού (πλαστικοποιητές, σταθεροποιητές PVC, πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες κ.α.)

Μικροβιολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι μοριακής βιολογίας

  • Συνολική καταμέτρηση αερόβιων μικροβίων
  • Ψευδομονάδες
  • Ανίχνευση λιστέριας και διαδικασίες καταμέτρησης
  • Σταφυλόκοκκοι θετικοί στην πηκτάση (π.χ. Staphylococcus aureus)
  • Escherichia coli
  • Σαλμονέλα
  • Κολοβακτηρίδια
  • Ζύμες
  • Μύκητες
  • Προσδιορισμός ειδών (τυρί από αγελαδινό / κατσικίσιο γάλα, μοτσαρέλα αγελαδινή / βουβαλίσια)
  • Ανίχνευση σε μοριακό-βιολογικό επίπεδο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMOs), ιδίως σε τυροκομικά προϊόντα