Χημική ανάλυση
Περιεχόμενο σε ακατέργαστες ίνες
Η ανάλυση του περιεχομένου σε ακατέργαστες ίνες είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε σχέση με την ανάλυση ζωοτροφών. Η ανάλυση αυτή γίνεται σε κρέας και προϊόντα κρέατος και αν προκύψει ανάγκη, πραγματοποιείται στην θέση του προσδιορισμού των διαιτητικών ινών.
Ανάλυση πρόσθετων στα τρόφιμα
Προσδιορίζονται οι ακόλουθες ουσίες:
- νιτρώδη / νιτρικά ιόντα (φωτομετρικά)
- φωσφορικά ιόντα (φωτομετρικά ή με χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας -TLC- μετά από εκχύλιση)
- γλυκαντικά (παρακαλούμε ανατρέξτε στην “Ενόργανη Ανάλυση”)
- συντηρητικά (παρακαλούμε ανατρέξτε στην “Ενόργανη Ανάλυση”)
Μεγάλη ανάλυση της θρεπτικής αξίας (8 παράμετροι)
Προσδιορίζονται αναλυτικά οι ακόλουθες παράμετροι:
- νερό
- ολική πρωτεΐνη
- λίπος
- τέφρα
- νάτριο
- διαιτητικές ίνες
- κορεσμένα λιπαρά οξέα
- σάκχαρα
Με βάση τα παραπάνω μπορούν να υπολογιστούν τόσο η θερμιδική αξία όσο και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες του τροφίμου.
Μικρή ανάλυση της θρεπτικής αξίας (4 παράμετροι)
Προσδιορίζονται αναλυτικά οι ακόλουθες παράμετροι:
- νερό
- ολική πρωτεΐνη
- λίπος
- τέφρα
Με βάση τα παραπάνω μπορούν να υπολογιστούν τόσο η θερμιδική αξία όσο και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες του τροφίμου.
Πλήρης ανάλυση
Προκειμένου να αξιολογήσουμε μια σχετική παράμετρο, π.χ. BEFFE (ελεύθερη πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού του κρέατος) ή FE (πρωτεΐνη κρέατος) στο μη λιπαρό μέρος, καθορίζονται η περιεκτικότητα σε νερό, η ολική πρωτεΐνη, το λίπος και η υδροξυπρολίνη του κρέατος και των προϊόντος κρέατος.
Μέτρηση σακχάρων
Η ανάλυση της συνολικής περιεκτικότητας σε σάκχαρα γίνεται σύμφωνα με την μέθοδο Luff – Schoorl. Το περιεχόμενο σε συγκεκριμένα σάκχαρα όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη και λακτόζη μπορεί να προσδιοριστεί ενζυματικά.